joi, 23 mai 2013

Crizantemele, poluarea si targovistenii



   1. Ideea

            Florile ... ne înconjoară in orice situaţie ne-am afla: botez, nunta, înmormântare. Ele reprezintă de multe ori "pata de culoare" ce da farmec lumii in care trăim, toamna cu greu ne despărţim de frumoasele si "zburlitele” crizanteme, care uneori rezista in fata frigului până in noiembrie.
                Florile ... frumuseţea, originalitatea formelor si culorilor lor nu dispar decât odată cu ele : toate calităţile pe care natura li le atribuie din când in când nereprezentând altceva decât mijloace sofisticate de asigurare a continuităţii speciei.
                Toamna este anotimpul in care aranjamentele cu crizanteme te surprind prin varietate. Acompaniate de spice uscate, decoratiuni din lemn, fuschia, iedera si trandafiri, crizantemele isi găsesc loc peste tot: in gradina, in casa, la birou.
                Toamna, in perioada „Festivalului Crizantema de Aur” orasul nostru arata ca de sarbatoare, parca nici n-ar mai fi asa de poluat.
                De ce n-ar fi asa mereu?
                Originalele aranjamente florale care „inunda” Casa de Cultura, dar si platoul din fata acesteia si care, alaturi de superbul decor de pe scena dau evenimentului parfum de toamna calda si insorita, dupa sufletul si asemanarea avizatului si fidelului public targovistean. In incheierea festivalului, Tudor Gheorghe a sustinut un recital – o adevarata pledoarie pentru pastrarea identitatii nationale, a traditiilor neamului romanesc si a continuitatii acestora, o pledoarie pentru interpretarea cantecelor in forma initiala, a trai ceea ce interpretezi, pentru a putea transmite publicului adevaratul mesaj al textului. Si pentru ca aceste lucruri se leaga foarte bine, revenind la romanta, de ceea ce spunea la un moment marea doamna a muzicii romanesti, Ioana Radu, imi voi permite sa inchei, citand-o: „Romanta se cere cantata din suflet, inima si daruire. Pentru a canta o romanta trebuie sa te apleci asupra versului care nu trebuie doar spus, ci rupt din inima. Pentru a avea succes, trebuie sa cauti trairea melodiei.”
                Proiectul meu vrea ca Targovistea sa fie tot timpul un oras al crizantemelor, al romantelor si in care poluarea sa fie stavilita.
                Acesta este mesajul!


   2. Scopul proiectului meu

                Tara lalelelor nu a adoptat-o, in schimb Muzeul de Stiinte ale Naturii din Paris a inmultit colectia de crizanteme adusa de un navigator din China, in anul 1879. Iubitorii de frumos de la noi cultiva acum aproximativ 150 de specii de crizanteme, „regina toamnei” ocupand astfel locul trei in topul preferintelor, dupa trandarifi si garoafe.

                De aceea eu consider ca aceasta floare trebuie sa devina simbolul Targovistei.
                Targovistea – un oras european al crizantemelor, romantei, fara poluare!
                „Crizantema de Aur” este o manifestare anuala de cultura si arta profesionista si de amatori care tine de decenii in efervescenta romanta, care valorifiica acest minunat gen de arta, descopera noi interpreti inzestrati cu harul de a o interpreta si care se bucura de mare popularitate in randurile iubitorilor de muzica aleasa.
                Orasul nostru arata atunci deosebit. Esti mandru ca esti targovistean! Sa facem ca orasul sa arate tot timpul asa! Sa cultivam si sa iubim crizantemele!

    3. Materiale si metode folosite

                Pentru realizarea acestui proiect am folosit monografii ale orasului si ale festivalului, carti de specialitate despre crizanteme si internetul.
                Am cultivat in fata liceului ,am antrenat si elevii mei in actiuni de ecologizare si de plantare de crizanteme: acasa, in fata blocului, in fata casei, la bunici.
                Am realizat un album cu crizantemele ce se cultiva in Targoviste si un album cu fotografii din Targoviste, in timpul festivalului.
                Aceste lucruri se leaga foarte bine, de cee ce spuena marea doamna a muzicii romanesti, Ioana Radu, imi voi permite sa inchei citand-o: „Romanta se cere cantata din suflet, inima si daruire. Pentru a canta o romanta trebuie sa te apleci asupra versului care nu trebuie doar spus, ci rupt din inima. Pentru a avea succes, trebuie sa cauti trairea melodiei.”


     4. Plan de actiune

                In fapt, rareori crizantema este comparata cu femeile – este mai degraba asociata cu barbati independenti, mandri, nobili, cu vointa puternica si duri, asa cum sunt targovistenii. De aceea, ea trebuie sa devina un simbol al orasului.
                Am realizat un calendar al florii de aur.
                Din cuprinsul lui:

            Calendarul florii de aur              
Singura crizantema ornamentala care rezista peste iarna, in gradina este tufanica. Celelalte specii truie „cazate” la adapost, de indata ce li se usuca florile. Iata cum trebuie sa procedezi:
  • scoti plantele cu tot cu radacina, fara a le scutura de pamant, si le tii in ladite, intr-o incapere cu aer uscat, la 5,6º C, in semiumbra
  • prin februarie-martie le muti intr-un loc luminos; dupa un timp, pe radacini apar niste muguri maronii, din care vor creste lastari; cand lastarii au 6-7 cm, ii rupi si ii pui la inradacinat, in ghivece, intr-un amestec de nisip si turba
  • in aprilie, replantezi tinerele crizanteme in gradina, la soare, sau in penumbra, intr-un sol care nu retine multa apa (ca sa nu putrezeasca plantele). Nu ai gradina? Scoti ghivecele pe balcon!
  • In iunie incepi sa le „ciupesti”, ca sa nu infloreasca in plina vara. In ce consta „ciupirea”? Tai, pur si simplu, la nivelul ultimelor 2-3 frunze de sub varful ei. Ai grija sa tai chiar deasupra urmatoarei frunze, pentru ca planta sa se poata apara de boli.
  • Cand apar bobocii la floare, trebuie sa „bobocesti” crizantemele: daca vrei sa aiba o singura inflorescenta te tija, inlaturi bobocii laterali, lasandu-l doar pe cel din centru; daca vrei mai multe inflorescente, indepartezi bobocul central si vor creste cei laterali
                Vreau sa popularizez, in cadrul targovistenilor, avantajele cultivarii crizantemei, prin posterul „Frumoase ... si gustoase”:

            Frumoase si gustoase                              
Si in gradinile noastre se mai cultiva, astazi, cateva specii cu virtuti culinare, cum ar fi:
  • calomfirul, numit polular si „iarba Sfantului Petru” sau calapar. Cu frunzele lui cu miros de menta, gospodinele condimenteaza fripturile, iar producatorii de bere dau izul amarui licorii „gulerate”; proaspete, frunzele da calomfir dau gust aparte bauturilor racoritoare, supelor reci si salatelor de fructe.
  • „arquebuse” este o crizantema cu aroma puternica, folosita la prepararea unor varietati de aperitive amare si lichioruri din plante.

                Actiuni de plantare a crizantemelor si de ingrijire a lor (in scoala, in fata scolii, acasa, in clase...) sub genericul: „Risipa de forme si culori”

     5. Concluzii

           
                Consider ca targovistenii trebuie sa iubeasca, sa cultive si sa foloseasca tot mai mult crizantemele.
                Povestea satului Gangu, aflat in Provincia Henan in China Centrala: aici, oamenii isi faceau provizii de apa dintr-un rau apropiat ce continea petale de crizantema. Petalele cazute in rau in creierii muntilor se credea ca sunt responsabile pentru viata indelungata a satenilor – unii dintre acestia au trait pana la varste extrem de inaintate, unii dintre ei chiar pana la 130 de ani...
                Poate va fi valabil si pentru targovisteni, in viitorul apropiat!

                Crizantema, delicata si puternica – sa devina simbolul orasului nostru!
                Este usor sa compari femeile cu florile. In literatura chineza, flori precum crinul, bujorul si floarea de prun au fost legate de frumuseti feminine inegalabile. Insa atunci cand oamenii sunt comparati cu crizantema, abordarea este una diferita si tonul este unul mult mai barbatesc.
                Targovistenii sa devina cu adevarat europeni folosind crizantemele si cultivandu-le peste tot, in oras!
                Crizantema este reprezentata de armele si steagurile imperiale chinezesti; de asemenea, in Japonia, pe 9 septembrie se tine festivalul national al crizantemei.
                De ce n-am avea si noi nu doar un festival de romante, ci si unul de crizanteme.

Fara poluare, fara stres, iubind si cultivand crizantemele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu